Veilige spouwverankering altijd in roestvaststaal

Veilige spouwverankering altijd in roestvaststaal

Spouwverankering

Uit de geldende regelgeving volgt dat alleen roestvaststalen spouwankers geschikt zijn voor toepassing in de spouw van buitengevels. In de regel dient roestvaststaal RVS A4 (AISI 316) te worden verwerkt, in sommige gevallen zou RVS A2 (AISI 304) kunnen volstaan.
Verzinkte spouwankers voldoen in deze toepassing niet aan het Bouwbesluit 2012.

Bouwbesluit 2012

Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Bouwbesluit 2012 voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan die voorschriften.

Eurocode 6: Ontwerp en berekening van constructies van metselwerk

Eurocodes zijn Europese normen voor het toetsen van de veiligheid van nieuwe bouwconstructies. Sinds de ingang van Bouwbesluit 2012 is ten aanzien van constructies van metselwerk de Eurocode 6 van toepassing. Onderdeel hiervan is NEN-EN 1996-2 aangaande de eisen die gehanteerd worden bij de specificatie van de diverse materialen die in steenconstructies worden gebruikt. Dit is onder meer om de duurzaamheid van de materialen gedurende de gebruiksperiode te kunnen garanderen. Het uitgangspunt daarbij is dat gebruikte materialen moeten passen in de betreffende milieuklasse (MX1 t/m MX-5).

Spouwankers voor buitengevel altijd in roestvast staal

Over het algemeen geldt voor een spouw van een buitengevel dat een milieuklasse MX3.2 moet worden aangehouden. In deze milieuklasse dient een spouwanker uit materiaal RVS A4 (AISI 316) (werkstofnummer 1.4362, 1.4401, 1.4404, .14571) te worden toegepast. In enkele gevallen geldt een milieuklasse MX3.1, waar een RVS A2 (AISI 304) (werkstofnummer 1.4301) zou kunnen voldoen. Van deze milieuklasse is sprake als duidelijk vast staat dat de gevel niet met regen of vorst wordt belast. Volgens de norm zouden ook verzinkte staaltoepassingen mogen worden gebruikt, mits ze zijn voorzien van een zinklaag van minimaal 940 g/m2. In de praktijk vervalt deze optie omdat een dergelijke laagdikte niet aangebracht kan worden op spouwankers.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via tel. 0341- 36 96 36, Whatsapp: 0622296460 of via e-mail, maar u kunt natuurlijk ook langskomen in onze showroom in Putten aan de Hoge Eng West 14 of in Nijkerk aan de Tijsselingstraat 2.