Spouwankers RVS

In de praktijk blijkt nog te vaak dat spouwankers van verzinkt materiaal worden toegepast. Door grote blootstelling aan vocht zijn verzinkte spouwankers niet veilig. Spouwankers moeten altijd vervaardigd zijn van roestvast staal (RVS). Deskundigen raden dit niet alleen aan, ook regelgeving is hier nu op afgestemd. RVS-spouwverankering dient opgenomen te worden in bestekteksten. Doordat dit regelmatig over het hoofd wordt gezien, dient er nog te vaak tijdens de bouw een keuze worden gemaakt. 

Bouwbesluit 2012 en Eurocode 6: 

In het Bouwbesluit 2012 heeft de overheid voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Bouwwerken dienen hieraan te voldoen om de veiligheid voor bewoners, gebruikers en omgeving te waarborgen. Op Europees niveau bestaan er Eurocodes, deze bevatten de Europese norm voor het toetsten van de veiligheid van nieuwe constructies. Sinds de ingang van het Bouwbesluit 2012 is de Eurocode 6 van toepassing. Deze eurocode is van toepassing op constructies van metselwerk. De NEN-EN 1996-2, die ingaat op de eisen van materialen die in steenconstructies worden gebruikt, is onderdeel van de Eurocode 6. Deze eisen dienen zorg te dragen voor duurzame toepassing gedurende de gebruiksperiode. Uitgangspunt daarbij is dat gebruikte materialen moeten passen in de betreffende milieuklasse (MX 1 t/m MX 5). 

Sinds de invoering van het Bouwbesluit 2012 is het verplicht om spouwankers van RVS te gebruiken. 

Eisen volgens Eurocode 6: 

  • Gevels die te maken hebben met regen en vorst (standaard)
    Milieuklasse MX3.2: spouwankers van materiaal RVS AISI 316 (werkstofnummer 1.4362, 1.4401, 1.4404, 1.457).
    Gevels binnen 10 km afstand van de kust: maak gebruik van RVS AISI 316L
  • Gevels die niet te maken hebben met regen of vorst
    Milieuklasse MX3.1: spouwankers van materiaal RVS AISI 304 (werkstofnummer 1.4301) 

Spouwankers 

Meer informatie

Jecor Professioneel levert een ruim assortiment spouwankers voor iedere toepassingsvorm. Onze verkoopafdeling helpt u graag verder bij het bepalen van de benodigde spouwankers. U kunt contact met ons opnemen via tel. 0341 - 36 96 36 of via e-mail, maar u kunt natuurlijk ook langskomen in onze showroom aan de Hoge Eng West 14 te Putten.