Ventilatieproducten

LuchtdichtbouwenLuchtdicht bouwen, ook wel kierdicht bouwen genoemd, speelt een steeds belangrijkere rol bij het ontwerp en de renovatie van gebouwen. Door luchtdicht te bouwen wordt de bouwkwaliteit en het wooncomfort in het algemeen verhoogd, terwijl tegelijkertijd het energieverbruik verlaagd wordt. 

Wat is luchtdicht bouwen en wat zijn de voordelen hiervan?

Luchtdicht bouwen betekent dat naden en kieren in een gebouw gedicht worden, om daarmee te voorkomen dat er ongewenste ventilatie ontstaat. Is er sprake van infiltratie, dan komt er ongewenst lucht van buiten naar binnen, terwijl het bij exfiltratie over lucht gaat die van binnen naar buiten stroomt. Door het toepassen van luchtdicht bouwen wordt voorkomen dat koude en droge lucht van buiten in contact komt met de vochtige en warme binnenlucht, waardoor vochtproblemen (schimmels) kunnen ontstaan.

Door luchtdicht te bouwen wordt bijgedragen aan een energiezuinige woning als onderdeel van het zogenaamde passieve bouwen. Onder passief bouwen wordt verstaan een comfortabele woontemperatuur gecombineerd met een uitstekende luchtkwaliteit en een zeer laag energieverbruik. Goede ventilatie (gecontroleerde luchtstromen) is daarbij een must, om de luchtkwaliteit in het gebouw te garanderen. 

Aandacht voor daken, gevels en kozijnen

Alhoewel niet alle delen van een gebouw luchtdicht gemaakt kunnen worden dient zowel bij het ontwerp als de renovatie extra aandacht besteed te worden aan daken, gevels en kozijnen. Op deze plekken ontstaan veelal ongewenste luchtstromen. 

Eisen aan luchtdichtheid, toetsing en handhaving

Vanaf 1 januari 2015 zal niet alleen de controle op de naleving van de eisen van het Bouwbesluit strenger worden, de ECP- norm waaraan nieuwe gebouwen moeten voldoen wordt vanaf deze datum verlaagd naar 0,4. Dat betekent dat nog meer nadruk gelegd zal worden op het luchtdicht maken van gebouwen. 

ECP- norm

De ECP (Energieprestatiecoëfficiënt) geeft de energetische efficiëntie van een gebouw aan. Hoe lager de ECP- waarde daarbij is, hoe energiezuiniger het gebouw. Gold vanaf 1 januari 2011 nog een ECP- norm van 0,6, vanaf begin 2015 wordt dit verlaagd naar 0,4. Door voldoende energiebesparende maatregelen te treffen kan relatief eenvoudig voldaan worden aan de nieuwe eisen in het Bouwbesluit. Wacht daarom niet langer met het gebruik van het juiste materieel. 

QV;10- waarde

De luchtdoorlatendheid (QV;10) van een gebouw wordt gemeten aan de hand van de luchtstroom die ontstaat via naden en kieren in een gebouw waarbij het drukverschil 10 Pascal is. Bij de berekening gaat het uitsluitend om ongewenste luchtstromen en niet om luchtverplaatsing via aangebrachte ventilatiekanalen, welke onmisbaar zijn bij luchtdicht bouwen. Het Bouwbesluit eist een luchtdoorlatendheid (QV;10) van niet meer dan 200 dm³/s bij 10 Pascal. 

Luchtdicht Bouwen Adviestool van Illbruck

De komende jaren zal de controle op naleving van de gestelde eisen verhoogd worden en daarom is het van groot belang om hier reeds tijdens de bouw rekening mee te houden. Door gebruik te maken van het adviestool van Illbruck kan in een oogopslag gekeken worden waar eventuele ongewenste luchtstromen kunnen ontstaan en welke bouwproducten gebruikt kunnen worden om de gewenste luchtdichtheid te bereiken.

SP925 afdichtingscoating

Een nieuwe trend in het luchtdicht afdichten van naden en kieren is het afdichten met coatings. Deze techniek komt oorspronkelijk uit de automotive- en dakbedekkingsbranche.Het is dan ook niet vreemd dat eigenschappen van veel van deze producten hierop zijn gebaseerd

Als specialist in Luchtdicht Bouwen komt Tremco Illbruck met een product dat wel specifiek ontwikkeld is voor de bouw. SP925 Afdichtingscoating is de eerste echte Luchtdicht Bouwen afdichtingscoating. 

SP925 is specifiek ontwikkeld om voegen en oppervlakken, lucht- en waterdicht af te werken.

Het voordeel van de SP925 Afdichtingscoating is de hoge verwerkingssnelheid. De hoge viscositeit zorgt voor een prettige en precieze verwerking, maar het product zakt niet uit, zelfs niet op verticale vlakken.

Door SP925 met een kwast glad af te strijken vormt het na uitharding een naadloos en hoog elastische membraan met grote mechanische sterkte. 

Download productblad (206 kb)

Luchtdicht bouwen website

De nieuwe Luchtdicht Bouwen website staat online en bevat nu nog meer informatie.

Lees alles over: 

  • Het effect van Luchtdicht Bouwen op de EPC
  • Hoe het Luchtdicht Bouwen principe in uw bouwprojecte te verwerken
  • Toetsing en handhaving luchtdichtheid
  • Luchtdichtheidswaarden en Qv;10 

Bekijk ook interessante referentieprojecten en schrijf u in op de nieuwsbrief.
Zo bent u altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen over wetgeving, uw verantwoordelijkheden en de oplossingen die tremco illbruck biedt. 

Meer informatie

Wij hebben een groot assortiment producten voor luchtdichtbouwen van o.a. Illbruck en Elton in ons assortiment. Onze specialisten adviseren u graag over luchtdicht bouwen en de hiervoor benodigde materialen. Neem contact op met onze verkoopafdeling via tel. 0341 - 36 96 36 of via e-mail, maar u kunt natuurlijk ook langskomen in onze showroom aan de Hoge Eng West 14 te Putten.