Gebruiksduur van veiligheidshelmen

Gebruiksduur van veiligheidshelmen

Veiligheidshelmen

De effectieve gebruiksduur van veiligheidshelmen is afhankelijk van meerdere factoren. Het materiaal waarvan de helm gemaakt is en de beïnvloeding van het materiaal door klimatologische omstandigheden, inwerking van UV-straling en aantasting door chemicaliën en temperatuur, bepalen mede de levensduur van de veiligheidshelm. Ook de omstandigheden waarin de helm gedragen wordt heeft invloed op de gebruiksduur. Het is daarom aan te raden om vanaf twee jaar na aanschaf van een veiligheidshelm steekproefsgewijs na te gaan of deze nog optimale bescherming biedt. 

Bij normaal gebruik (in daglicht en bij temperaturen tussen -5>°C en 30°C) is een veiligheidshelm gemiddeld eens in de 3 tot 5 jaar aan vervanging toe. Het materiaal is dan zodanig versleten, dat het niet meer de gewenste en verplichte bescherming kan bieden. Let op: indien de fabrikant een andere gebruiksduur aangeeft, is deze altijd geldend. 

Om de effectieve levensduur van veiligheidshelmen te bevorderen, is het altijd aan te raden de helm op te bergen op een droge, liefst donkere en koele plaats. Daarnaast hebben wij de volgende tips voor onderhoud en gebruik van veiligheidshelmen: 

  • Controleer voor het gebruik het verende binnenwerk en de buitenkant van de helm
  • Het is noodzakelijk dat het binnenwerk zodanig is afgesteld, dat tussen de draagbanden en de bovenzijde van de bol voldoende ruimte bestaat om schokken te absorberen; 25 mm is een minimum. De achterhoofdband dient om het binnenwerk op maat af te stellen
  • Vervang de helm als die een klap heeft gehad of is gevallen
  • Reinig de zweetband regelmatig met water en zeep
  • Als de helm niet wordt gebruikt leg hem dan niet op een plek waar veel zon is
  • Draag de helm zoals bedoelt is, juist afgesteld niet achterstevoren
  • Draag de helm nooit over een pet, mut of iets dergelijks (tenzij deze er speciaal voor gemaakt is)
  • Plak geen stickers op de helm, de lijm kan het kunststof aantasten. Voor het aanbrengen van bedrijfslogo's moet advies aan de leveranceir worden gevraagd
  • Als u een helm heeft waaraan uiterlijk een beschadiging is te zien, dient u deze onmiddelijk te vervangen. 

Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze voor een veiligheidshelm.

Meer informatie

Voor meer informatie over veiligheidshelmen kunt u contact met ons opnemen via tel. 0341 - 36 96 36 of via e-mail, maar u kunt natuurlijk ook langs komen in onze showroom aan de Hoge Eng West 14 te Putten.