Bescherm uzelf tegen gehoorschade

Bescherm uzelf tegen gehoorschade

Wanneer u in een lawaaiige omgeving werkt is gehoorbescherming een vereiste. Het niet dragen van gehoorbescherming resulteert in een groot risico op gehoorbeschadiging. Niet alleen bij langdurige blootstelling kunnen uw oren schade oplopen, ook korte blootstelling kan grote impact hebben op uw gehoor. 

Uw oren vangen allerlei geluiden uit de omgeving op. Die geluiden zijn soms natuurlijk, maar vaak is dit niet het geval. Apparatuur en machines geven een breed scala aan geluiden van onnatuurlijke aard: geluiden die het oor niet zomaar kan verwerken. De oren degenereren wanneer dergelijke geluiden herhaaldelijk optreden, iets wat in het arbeidsleven vaak het geval is. Een resultaat kan zijn dat er permanente gehoorbeschadiging optreedt. Dit wordt ook wel lawaaidoofheid genoemd. 

Gehoorbeschermers 

Geluidsniveau en pijngrens 

De hoeveelheid geluid wordt aangeduid met de term decibel (dB). Deze eenheid geeft aan wat de sterkte van een geluid is, afgestemd op de gevoeligheid van het menselijke oor. Hoe hoger dit aantal, hoe slechter geluiden voor de gezondheid van u of uw medewerkers zijn. De grenswaarde is de wettelijke norm: deze ligt op 80 dB bij een blootstelling van acht uur per dag. Dit houdt dus in dat een werkgever vanaf die geluidssterkte moet zorgen voor gehoor beschermende middelen. Vanaf 85 dB is het geluid schadelijk. Een werkgever dient in dat geval technische en/of organisatorische maatregelen te treffen. Een voorbeeld hiervan is het inrichten van werkplaatsen en werkvoorschriften aan de hand van pictogrammen en beschermingsproducten. 

Belangrijk om te weten is dat lawaaibelasting niet alleen schadelijk is voor uw oren, maar óók voor andere delen van het lichaam. Te denken valt aan concentratieproblemen, darm- en maagklachten en/of een te hoge bloeddruk. 

Soorten bescherming

Wanneer geluidsniveaus worden overschreden dienen er bronmaatregelen gehanteerd te worden. Deze maatregelen vinden plaats in de vorm van diverse soorten gehoorbescherming. Hieronder vindt u een vijftal voorbeelden van dergelijke protectie.

Vormbare oordoppen

Deze oordoppen kunt u samengedrukt in de gehoorgang brengen. Op die manier bent u beschermd tegen harde geluiden van buitenaf.

Voorgevormde oordoppen

Voorgevormde oordoppen - de naam zegt het al - vormen zich naar uw oorschelp. Het is mogelijk dat deze in het begin beklemmend aanvoelen, maar dit is een gevoel dat snel verdwijnt.

Gehoorbeugels

Gehoorbeugels zijn eenvoudiger te gebruiken voor mensen die niet kunnen wennen aan het idee van oordoppen. De beugel mag niet worden verbogen: deze bepaald namelijk de correcte stand en de akoestische afdichting.

Gehoorkappen

De gehoorkap omsluit de oren volledig. Daarbij maakt deze gebruik van kussens die een gelijkmatige druk rondom de oren uitoefenen. Voor geluidsdemping biedt een gehoorkap een optimaal resultaat. De kussens dienen twee maal per jaar te worden vervangen. 

Sonomax

Sonomax SonoFit, op maat gehoorbescherming assortiment is een revolutionair systeem waarbij het otoplastiek (op maat gemaakte gehoorbescherming) binnen 5 minuten pasklaar kan worden gemaakt.
De op maat gemaakte oordoppen (otoplastieken), zijn comfortabel, persoonlijk op maat gemaakt en gemakkelijk aan te meten.
Ze zijn verkrijgbaar met verschillende niveaus demping filters voor lawaaierige omgevingen waar ook communicatie nodig is.
Typische toepassingen voor de oordopjes zijn: In de industrie algemeen, olie en gas, petrochemie, bouw, defensie en entertainment omgeving zoals discotheken en festivals. 

Kenmerken van de SonoFit zijn:

  • Gemaakt van hypoallergeen silicone voor langere levensduur en lage kosten
  • Gevormd naar de vorm van het gehoorkanlaal voor maximaal comfort en de beste akoestische afdichting
  • "Easy grip" handvat voor het gemakkelijk inbrengen van de oordoppen
  • Rood en blauw markering voor idnetificatie van de oorstukjes links/rechts
  • Afneembaar snoer met naamplaatje clip, eliminieert het risico van blijven haken en helpt daardoor schade te voorkomen. 

Folder op maat gemaakte gehoorbescherming 

Professioneel advies

Protectie van de oren is van uiterst belang voor zowel uw collega's als uzelf. Samen met u nemen wij graag de benodigde bronmaatregelen door. Op basis hiervan kunnen wij de benodigde producten met u bespreken.

Jecor Professioneel levert een breed scala aan persoonlijke beschermingsmiddelen van onder meer merken als Kelfort, Peltor, 3M en M-Safe.

U kunt contact met ons opnemen via tel. 0341 - 36 96 36 of via e-mail, maar u kunt natuurlijk ook langskomen in onze showroom aan de Hoge Eng West 14 te Putten.